2022-08-30

Alumiinirunko vai teräsrunko?

Aluminiumstaiv

Alumiiniprofiilirunko on usein parempi kuin teräksinen, mutta se, mikä sinun kannattaa valita, riippuu lopullisen sovelluksen vaatimuksista. Kerromme tärkeimmät erot alumiinin ja teräksen välillä. Lopuksi kuulemme, mitä omat, tämän aiheen parissa päivittäin työskentelevät suunnittelijamme, sanovat asiasta.

Teräs ja alumiini, mikä oikeastaan on ero?

Teräs on ylivoimaisesti yleisin metalli kaiken tyyppisissä rakenteissa. Alumiini seuraa toisena. Teräksen hinta on suhteellisen matala. Jos toisaalta valitset ruostumattoman teräksen, se on yleensä kalliimpaa kuin alumiini. Teräksellä on suuri tiheys ja metalli on altis ruostumiselle. Rakennusmateriaalina alumiinilla on monia etuja. Tiheys on pieni, vain kolmasosa teräksestä, mutta sillä on suuri lujuus. Alumiinia voi puhdistaa pesuaineilla, hapoilla, emäksillä, liuottimilla ja höyryllä. Se toimii täydellisesti matalissa lämpötiloissa, koska materiaali säilyttää kestävyytensä ja jopa vahvistuu.

Alumiinin etuja:

  • Pieni tiheys, vain kolmasosa teräksestä.
  • Erittäin säänkestävä, alumiini ei ruostu.
  • Vedenkestävä.
  • Suuri lujuus, on seoksia, jotka ovat yhtä lujia kuin rakenneteräkset.
  • Alumiini on pehmeä, helposti työstettävä materiaali.
  • Kestävä kehitys – 100-prosenttisesti kierrätettävä.
  • Kevyt kuljetuspaino.
  • Myrkytön ja hygieeninen.

Milloin kannattaa valita teräsrakenne? Lyhyesti sanottuna suurta massaa vaativissa rakenteissa teräs on usein oikea valinta. Samoin, jos rakenteeseen kohdistuu erittäin suuria voimia. Kun tarvitaan jäykkä ja vakaa runko, on teräs materiaalina yleensä parempi. Jotkut sovellukset voivat esim. vaatia runkoon lisättäviä painoja, jotta se olisi riittävän vakaa.

New call-to-action

Suunnittelijan näkökulmasta – joustavuus on voittaja

Keskustelimme sellaisten Rollcon suunnittelijoiden kanssa, jotka työskentelevät päivittäin alumiinirunkojen suunnittelun parissa, kuullaksemme, mitä heillä oli sanottavaa alumiini- ja teräsrakenteista. Alumiiniprofiilirakenne koostuu urallisista profiileista, sekä nämä yhteen liittävistä kiinnikkeistä ja tarvikkeista. Liitoksia voi helposti siirtää. Tämä tekee siitä erittäin joustavan järjestelmän. Alumiiniprofiilit säilyttävät tarkkuuden ja ovat myös alusta alkaen täysin suoria, mikä on suuri etu.

Teräsrunkojen rakentamiseen sisältyy työvaiheita, kuten hitsaus, teräspalkkien koneistus ja maalaus. Monien eri vaiheiden vuoksi toimitusaika on usein pitkä, koska osat on lähetettävä useille ulkopuolisille alihankkijoille. Se nostaa myös kustannuksia. Koska teräspalkeissa ei ole reikiä tai asennusuria, vaaditaan erillisiä ratkaisuita esimerkiksi antureita tai sähköjä varten. Alumiiniprofiileissa on urat ja erilaisia kanavia, mikä helpottaa lisävarusteiden ja kaapeleiden asennusta.

Runsas valikoima tarvikkeita

Alumiiniprofiilirakenteille on olemassa paljon "ready to go" tarvikkeita. Helposti liitettäviä osia on laaja valikoima, kuten esim. pyöriä, jalkoja, saranoita, kahvoja ja pidikkeitä.

– Jos olet suunnitteluvaiheessa ja haluat rakentaa proton, on erittäin järkevää käyttää alumiiniprofiileja, sanoo Rollcon suunnittelija. Voit sitten helposti säätää ja rakentaa uudelleen, jos sinusta tuntuu, että jotain pitää muuttaa.

montage_aluminiumprofiler montage_aluminiumprofiler

Alumiiniprofiilien helppo liitos kiinnikkeiden avulla.

Kerro ystävälle tai kollegalle: