2020-10-27

Kumpi on parempi, kuula- vai rullajohde?

Kulor vs Rullar_2

Keskustelua käydään siitä, kumpi johderatkaisu on parempi. Saako parhaan tuloksen kuulilla vai rullilla? Mutta itse asiassa kysymys on väärin asetettu.

Kuula- tai rullajohteet

Kuten melkein aina, kun on kyse lineaarisesta liikkeestä, vastaus kaikkiin kysymyksiin ratkeaa tarkastelemalla sovellustasi. Mikä ratkaisu on paras, riippuu sovelluksestasi ja tavoitteistasi sen suhteen. Kyse on siitä, mitä tarpeita sinulla on esimerkiksi jäykkyyden, välyksettömyyden, tarkkuuden ja kuorman suhteen. Valinta kuulien ja rullien välillä riippuu siis siitä, mitä haluat saavuttaa.

Rullat sopivat erittäin vaativiin sovelluksiin

Rullajohteet toimivat kuin kuulajohteet, mutta niissä on kelkkojen radoissa rullat pyörien sijaan, mikä lisää kelkan ja johteen välistä kosketuspintaa. Alunperin kaikissa johteissa käytettiin kuulia, mutta työstökoneiden kehityksen myötä tarkkuusvaatimukset ovat kasvaneet. Tarkkuuden parantamiseksi kehitettiin uudentyyppinen johde, jossa kuulat korvattiin rullilla. Tämä lisäsi sekä kantavuutta että jäykkyyttä.

Siksi rullajohteet soveltuvat vaativiin konesovelluksiin, joilta vaaditaan suurta kantavuutta ja myös korkeinta jäykkyyttä, tai suurien kuormien sovelluksiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kuulat sopivat useimpiin sovelluksiin

Jos konesovelluksellesi vaatimukset eivät ole poikkeuksellisen korkeita, kuulajohde toimii erinomaisesti. Kuulajohde on nykyään yleisin johde, eikä rullajohde yleisesti ottaen tuo mitään lisäarvoa tavalliselle sovellukselle. Rullajohde on tietenkin vahvempi ja jäykempi paperilla, mutta monesta asennuksesta voi tulla ongelmallinen, sillä etenkin suuren jäykkyyden takia pienikin asennusvirhe voi helposti aiheuttaa lisää kitkaa ja sisäisiä voimia, jotka voivat jopa lyhentää käyttöikää huomattavasti.

Rullajohde on kalliimpi ja sitä tarvitaan harvoin, eli vain jos on erittäin korkeat vaatimukset kantavuuden ja jäykkyyden suhteen. Kuulajohteet toimivat myös melko suurille kuormille, sillä johde kuluu harvoin kuormasta, joten siitäkään syystä rullajohteista ei ole mitään etua.

Löydä oikea johde

 

Autan mielelläni - Eston

Kerro ystävälle tai kollegalle: