2020-10-06

Kuularuuvi vai hammashihna – milloin pitää käyttää mitäkin?

Rollco_Kulskruv-eller-kuggrem_some

Kuularuuvi vai hammashihna on pohjimmiltaan valinta, joka riippuu siitä, mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä lineaarikäytölle. Onko tärkeintä tarkkuus vai nopeus? Onko tila rajoitettu? Onko tärkeää, että sovellus tarvitsee mahdollisimman vähän huoltoa? Käymme läpi joitakin ominaisuuksia, jotka erottavat kuularuuvin hammashihnasta.

Kuularuuvi ja hammashihna – vahvuudet ja heikkoudet

On monia aloja, joilla kuularuuvin ja hammashihnan ominaisuuksilla on merkitystä lineaariselle liikkeelle. Sovelluksen vaatimuksista riippuen niillä on eri etuja. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että kuularuuvi on hyvä, jos tarvitset suurta toistettavuutta, jäykkyyttä ja voimaa, kun taas hammashihna on hyvä, jos tarvitset suurta nopeutta ja pitkiä liikkeitä.

Täsmällisyys

Täsmällisyyden suhteen kuularuuvi on parempi kuin hammashihna. Siinä on tavallisesti pieni välys, joka voidaan poistaa ja siten saavuttaa millimetrin tuhannesosien täsmällisyys. Siinä on myös suuri toistotarkkuus sen löytäessä täsmälleen saman paikoituksen toistuvasti. Hammashihnassa on joskus välystä, mutta yleensä siinä käytetään pientä hammastusväliä, joka poistaa tämän.

Tuloksena on kuitenkin aina, että hammashihnassa on pienempi täsmällisyys, koska siinä on paljon suurempi syöttö kierrosta kohti ja näin ollen se on herkkä välykselle ja käyttömoottorin ja vaihteen tarkkuudelle. Ennen kaikkea hammashihnan jäykkyys on huomattavasti pienempi kuin kuularuuvin, joten todellinen täsmällisyys on erittäin herkkä käyttöpuoleen kohdistuvalle kuormitukselle.

Tarkkuus

Kuularuuvin tarkkuus on selvästi määritelty ja se voidaan valita eri luokissa noin 0,05 mm per metri asti. Hammashihnan osalta on vaikeampi määritellä nousun tarkkuus. Ohjearvon poikkeama voi olla jopa 1 mm metriä kohden.

Tilaa uutiskirjeemme

Nopeus

Mikäli tarvitset suuren nopeuden tai kiihtyvyyden, on hammashihna paras valinta. Kuularuuvi kestää enintään 1 m/s nopeutta, kun taas hammashihnaa voidaan käyttää ilman suoranaisia rajoituksia jopa 10 m/s nopeuteen. Siinä on suurempi kiihtyvyys, mutta hieman pienempi täsmällisyys.

Iskunpituus

Hammashihna mahdollistaa jopa 5–6 metrin iskunpituuden hyvällä suorituskyvyllä ja jopa yli 10 metrin, jos jäykkyydestä ja kiihtyvyydestä voidaan tinkiä. Kuularuuvikäytöt menettävät hyvin nopeasti nopeutta, kun iskunpituus ylittää 2–3 metriä. Käyttämällä tukilaakereita ja suuria nousuja voidaan kuitenkin tehdä ruuvikäyttöjä kohtalaisella suorituskyvyllä jopa yli 5 metrin iskunpituudella.

Huoltotarve

Kuularuuvi pitää rasvata säännöllisesti – tämä on tärkeää. Kuularuuvi voi kiertää useita miljoonia kierroksia viikossa ja ilman asianmukaista voitelua se voi kulua melko nopeasti. Koteloitua kuularuuvia ei kuitenkaan tarvitse rasvata yhtä usein. Hammashihnakäyttö on sen sijaan suhteellisen huoltovapaa, varsinkin kun hihnapyörien laakerit usein ylimitoitetaan, jotta ne olisivat huoltovapaita pitkällä aikajänteellä.

Kuormitettavuus

Kuularuuvi antaa enemmän voimaa ja on kompakti, minkä takia se esimerkiksi toimii hyvin työstökoneissa, joissa tilaa on rajoitetusti ja voiman tarve suuri.

Turvallisuus

Kuularuuvi voidaan mieltää hammashihnaa turvallisemmaksi. Mutta jos kuulat jostain syystä tuhoutuvat tai poistuvat, se putoaa vapaasti. Turvallisuuden kannalta kriittisissä sovelluksissa valitaan tämän takia ensisijaisesti kuularuuvi, jossa on metallinen palautusmekanismi. Henkilöturvallisuusvaatimusten takia voidaan lisätä myös ylimääräinen turvamutteri. Hihnakäyttö voi tuntua turvattomalta, mutta oikein mitoitettuna ja esijännitettynä siinä on valtava voima. Hihnan murtolujuus on noin kymmenen kertaa suurempi kuin lineaariyksikölle suositeltu hihnan maksimikuormitus. Suuret ylikuormat aiheuttavat ensimmäiseksi sen, että hihna hyppää hihnapyörältä yhden hampaan yli. Tämä voi vahingoittaa hampaita. Myös hammaspyörät voivat vahingoittua, jos tämä tapahtuu toistuvasti.

Katso kaikki tuotteemme

New call-to-action

Kerro ystävälle tai kollegalle: