2020-11-03

Näin suunnittelet kaarevan lineaarisen liikkeen parhaiten

curviline_blogUseimmissa tapauksissa lineaarinen liike tapahtuu suorassa linjassa kahden pisteen välillä tai kiertoliikkeessä. Mutta joissakin sovelluksissa lineaarinen liike vaatii suorien ja käyrien yhdistelmää.

Milloin kaarevaa lineaarista liikettä käytetään?

Tietenkään ei ole olemassa kaarevia lineaariliikkeitä, mutta on olemassa ratkaisuja, joilla saadaan toteutettua tarkka ja tukeva kaareva liike. Haluttua muotoa seuraava lineaarinen liike toteutetaan tavallisesti joko vakio-käyristä, kuten 90 tai 180 asteen mutkien ja suorien johteiden yhdistelmästä, tai erilaisten käyrien yhdistelmästä, jolloin tulos näyttää enemmän mutkaiselta tieltä. Ensin mainittua käytetään usein kuljetusjärjestelmissä, jotka kuljettavat osia kokoonpanon tai laadunvalvonnan yhteydessä. Toista käytetään useimmiten silloin, kun jotain pitää kuljettaa pitkin ”suoraa” linjaa, jossa tarvitaan erilaisia mutkia esteiden välttämiseksi.

Lataa kuulajohdeopas

 

Kaarevan lineaarisen liikkeen haasteita

Yksi kaarevan lineaarisen liikkeen haasteista on, että kelkan pitää pystyä liikkumaan sekä käyrissä että siirryttäessä suoralle. Tästä syystä käytetään usein pyöriä tai rullia ohjaamaan ja tukemaan kuormaa kaarevissa lineaarisissa järjestelmissä. Nämä eivät vaadi niin sileitä pintoja kuin kiertävät kuulalaakerit.

Useimmiten räätälöity ratkaisu

Kun kuulalaakereita käytetään kaarevissa lineaarisissa järjestelmissä, ne toimivat parhaiten laajoissa kaarteissa. Ne ovat kuitenkin paras vaihtoehto, kun vaaditaan suurta kuormitettavuutta, jäykkyyttä ja tarkkuutta.

Useimmissa tapauksissa kaareva lineaarinen liike on räätälöity tiettyä sovellusta varten. Sen suunnitteleminen vakio-osista voi olla haaste, sillä usein on vaikea löytää osia, jotka sopivat juuri tiettyyn säteeseen. Vakio-osissa on nimittäin vakiosäteet.

Tutustu kaarijohteisiimme

 

Minä autan - Okko

Kerro ystävälle tai kollegalle: