2022-04-07

Oikea kuljetinhihna oikeille elintarvikkeille

Transportband-kex

Elintarviketeollisuudessa käsittelylle ja hygienialle asetetaan suuria vaatimuksia. Kaiken elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvan on oltava hyväksytty elintarviketuotantoon. Muuten materiaali voi siirtää ruokaan aineita, jotka voivat vaikuttaa makuun, hajuun, säilyvyyteen ja pahimmassa tapauksessa myös ihmisten terveyteen. Tuotantolinjalla käytetään lähes aina erilaisia kuljetushihnoja. Ruoan kanssa suoraan kosketuksiin joutuvissa hihnakuljettimissa on siksi oltava elintarvikehyväksytty hihna, joka on tarkoitettu juuri käsiteltäville elintarvikkeille.

Materiaalivalinta

Markkinoilla on valtava valikoima materiaaleja ja pintaominaisuuksia, joista on tärkeää valita juuri oikea. Jos tuotannossasi käsitellään pakasteita, kannattaa esim. harkita TPU-päällysteisen hihnan valitsemista. Se on erittäin joustava alhaisissa lämpötiloissa. Ja jos valmistat leipomotuotteita, joissa on tahmeita elintarvikkeita, kuten esimerkiksi taikinaa, hihna hyvillä irrotusominaisuuksilla on tärkeä roiskeiden vähentämiseksi. Saatavilla on myös TPO:lla (termoplastinen polyolefiini) pintakäsiteltyjä hihnoja, jotka ovat PVC-vapaita eivätkä sisällä ftalaatteja tai halogeeneja. Alla on yhteenveto yleisimmistä materiaaleista, niiden ominaisuuksista ja esimerkkejä elintarvikkeista, joille ne sopivat.

On aina parasta neuvotella toimittajan kanssa oikean materiaalin ja pintaominaisuuksien yhdistelmän löytämiseksi juuri sinun sovellukseesi. Muista myös, että erikoistapauksissa koko hihnakuljetin on oltava elintarvikehyväksytty, mikä voi vaatia erilaista suunnittelua ja materiaalien valintaa itse kuljetinhihnan valinnan lisäksi. Monissa tapauksissa riittää, että kuljetinhihna on elintarvikehyväksytty, koska se on osa, joka joutuu suoraan kosketukseen elintarvikkeiden kanssa.

Materiaali

Edut

Haitat

Esimerkkejä elintarvikkeista

Polyesteri (PET)

· Erittäin korkea lujuus
· Korkea mittastabiilisuus
· Hyvä kestävyys useimpia kemikaaleja vastaan

· Rajoitettu elastisuus verrattuna polyamidiin

· Leivonnaiset
· Suklaa

Polyvinyylikloridi (PVC) (elintarvikelaatuinen variantti)

· Hyvä kemikaalien kestävyys, myös klooria vastaan
· Kestää kuumaa vettä ja höyryä
· UV-suojattu
· Paloa hidastavat ja antistaattiset vaihtoehdot
· Kustannustehokas

· Vähäinen joustavuus matalissa lämpötiloissa
· Rajoitettu kulutuskestävyys
· Rajoitettu liuottimien, öljyn ja rasvan kestävyys
· Ongelmia jätehuollon kanssa

· Käsitelty ruoka
· Kala
· Liha/lintu

Termoplastinen polyuretaani (TPU)

· Hyvä joustavuus, myös matalissa lämpötiloissa
· Erittäin hyvä kulutuskestävyys
· Hyvä öljyjen ja rasvojen kestävyys
· Hajuton

· Ei kestä kuumaa vettä ja höyryä
· Ei kestä klooria ja useita orgaanisia liuottimia

· Pakasteet
· Leivonnaiset
· Viljatuotteet
· Pasta
· Konvehdit/suklaa
· Juusto
· Kala
· Liha/lintu

Silikonikumi (SI) (SI)

· Korkean lämpötilan kestävyys
· Hyvä irrotuskyky
· Hyvä kemikaalien kestävyys
· Hyvä UV-kestävyys

· Heikko vetolujuus
· Heikko kulutuskestävyys

 

· Leivonnaiset
· Suklaa
· Pakasteet

Linear Applications

Puhdistusmenetelmät

Suurin osa elintarvikekäyttöön hyväksytyistä hihnoista kestää hyvin kemikaaleja ja yleisimpiä puhdistusaineita. Varmuuden vuoksi on parasta lukea hihnan tuotetiedoista hyväksytyt puhdistusmenetelmät eri hihnatyypeille ja -materiaaleille. On olemassa erityisiä antimikrobisia hihnoja, jotka helpottavat vaikeasti puhdistettavien pintojen puhtaana pitoa. Antimikrobinen lisäaine ei vaikuta elintarvikkeisiin millään tavalla.

Toimintaa parantavia ominaisuuksia

MedbringareHihnoille on saatavana useita eri lisäominaisuuksia, jotka voivat tehostaa tuotantoasi, kuten esim. lamellit, joiden avulla tuotteita voidaan kuljettaa tarkasti myös kallistetuilla kuljettimilla. Lamellit on asennettu hihnaan kulkusuuntaan nähden poikittain. Hihnaan on myös mahdollista asentaa pitkittäiset reunatuet, jotka varmistavat, että tuotteet eivät putoa kuljettimelta. Valittaessa lisäominaisuuksia, kuten lamellit tai reunatuki, on tärkeää varmistaa, että niillä on samat ominaisuudet kuin itse kuljetinhihnalla.

C-rail kit

Kerro ystävälle tai kollegalle: