2021-08-09

Oikean liitoksen valitseminen alumiinirakenteeseen

Kun rakennat alumiinirakennetta, on helppo hämmentyä liitoksen valinnassa. Mikä oikeastaan sopii mihin, ja mitä etuja ja haittoja niillä on? Pyysimme ruotsalaista kollegaamme David Hirvosta avaamaan asiaa.

Alumiiniprofiilit

 

Neljänlaisia liitoksia alumiinirakenteeseen

Liitoksia on hieman erilaisia, mutta tässä keskitytään neljään yleisimpään: standard-, central-, universal- ja automatic-liitokseen.

– Kaikilla on omat etunsa ja haittansa riippuen siitä, mikä on alumiinirakenteen tarkoitus ja budjetti, David sanoo.

Lue lisää siitä, miten parannat lineaarijärjestelmien ja alumiinijärjestelmien suunnittelua


 

Standard-liitos on yksinkertainen

 

– Tämä on yksi yleisimmistä liitoksista. Se on myös yksi yksinkertaisimmista ja vahvimmista. Koska se on piilotettu uraan, se sopii hyvin, jos aiot laittaa siihen jonkinlaista levymateriaalia. Se kestää voimakasta tärinää, joten sitä käytetään usein koneiden kehikkojen tai runkojen rakentamiseen. Haittapuolena on, että se vaatii alumiiniprofiilin työstöä, koska siihen pitää tehdä reikiä ja kierteitä. Lisäksi se toimii vain suorissa kulmissa.


 

Central-liitos on huomaamaton mutta tärinäherkkä

 

– Standard-liitoksen tavoin central-liitos on yksinkertainen. Se soveltuu hyvin esimerkiksi koneiden suojuksiin, koska se jättää urat vapaiksi levymateriaaleja varten. Lisäksi se on täysin piilossa, mikä tekee siitä hyvän valinnan, jos profiilien sivut on peitetty ja halutaan sileä ja siisti lopputulos.

Yksi etu standard-liitokseen verrattuna on, ettei se ole täysin kiinteä.

– Central-liitos edellyttää vain toisen alumiiniprofiilin työstöä, joten sitä voidaan säätää osittain jälkikäteen.

Hinnaltaan se sijoittuu vakioliitoksen ja universal-liitoksen väliin.

– Central-liitoksen haittapuolena on, ettei se kestä raskaampia kuormia ja että se on herkempi tärinälle. Se sopii hyvin koneiden suojuksiin ja kestää mahdolliset siihen kohdistuvat voimat, mutta toimii heikommin sovelluksissa, joissa syntyy tärinää.


 

Universal-liitos on vahva

 

– Universal-liitos on vahvin liitoksista. Sitä käytetään usein erilaisiin kehikkoihin ja se kestää raskaita kuormia. Tämän takia se sopii parhaiten alumiinirakenteeseen, johon tulee riippuva kuorma. Myös universal-liitos vaatii työstöä, mutta vain toisessa profiileista. Se on helppo asentaa ja sitä käytetään aina pareittain murtumisvaaran vuoksi.

 

Automatic-liitos on joustava

 

– Automatic-liitoksen etuna on, että profiilia ei tarvitse työstää. Asennusta varten tarvitaan vain kaksi kuusiokoloavainta. Se käy nopeasti ja helposti, mikä tekee esimerkiksi alumiinirakenteen paikan päällä rakentamisen sujuvaksi. Se on myös sopiva valinta, jos haluat lisätä jotain jo olemassa olevaan profiilirakenteeseen.

Monesti sitä käytetään muiden liitosten täydennyksenä, koska se on hieman kalliimpi. Sen suurin etu on kuitenkin joustavuus.

– Jos esimerkiksi alat rakentaa työtasoa, mutta et ole aivan varma, miltä sen pitäisi näyttää, sitä voi muuttaa jälkikäteen. Koska profiileja ei työstetä, et joudu aloittamaan alusta, jos haluat muuttaa rakennetta kasaamisen aikana.

Tilaa koepakkaus

Kerro ystävälle tai kollegalle: