2021-11-10

Ajattele ympäristöystävällisesti, kun valitset hihnaa hihnakuljettimelle

_77A5191

Itse hihna on osa joka usein unohdetaan kun hihnakuljetinta suunnitellaan.
Olemme keskustelleet Samin kanssa, joka on Rollcon sovellusinsinööri ja työskentelee päivittäin hihnakuljettimien suunnittelun ja rakentamisen parissa, siitä, mitä ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja on olemassa.

Valitse oikein alusta alkaen

– Monet asiakkaat eivät edes ajattele hihnatyypin valintaa tilauksen yhteydessä. Meidän on usein kysyttävä asiakkailtamme, minkä hihnatyypin he haluavat. Vastaus on usein ”otetaan halvin vaihtoehto”, Sam kertoo. Valinta osuu tällöin yleensä tavalliseen PVC-hihnaan. Halpa vaihtoehto, mutta ei ehkä aina halvin pitkällä aikavälillä.
PVC-hihnan ja kuljetettavan tavaran välille muodostuu suuri kitka, mikä johtaa korkeaan kulumiseen ja hihna voidaan joutua vaihtamaan suhteellisen pian. Kalliimman mutta kestävämmän hihnan käyttöikä voi olla viisi kertaa pidempi.

– Sillä on selvästi vähemmän ympäristövaikutuksia, ja voi olla jopa niin, että kalliimman hihnan lopulliset kokonaiskustannukset ovat alhaisemmat pitkällä aikavälillä, Sam jatkaa.

Mitä oikeastaan tarvitset?

Tee perusteellinen tarveanalyysi hihnakuljettimen suhteen ja päätä, mikä hihna sopii parhaiten sovellukseesi. Jos olet epävarma, kysy tavarantoimittajaltasi neuvoa. He ovat myymiensä tuotteiden asiantuntijoita ja osaavat usein antaa hyviä neuvoja.
Sam vinkkaa tilaamaan koepaloja hihnasta, jos on epävarma. Tämä voidaan järjestää suhteellisen nopeasti, vaikka kyseessä olisikin erikoishihna.

hihnakuljettimista

TPO-hihnat ilman ftalaatteja tai halogeeneja

– Hihnat, jotka on pintakäsitelty TPO:lla (termoplastinen polyolefiini) eivät sisällä PVC:tä. Niissä ei ole niin kutsuttuja ftalaatteja tai halogeeneja. Tämä voi olla eduksi, jos hihnan läheisyydessä on usein ihmisiä. Varsinkin elintarviketeollisuudessa tämä on otettava huomioon, Sam sanoo.
Ftalaatit ovat kemikaaleja, jotka eivät ole kemiallisesti sitoutuneita muoviin/kumiin, joten niitä voi irrota tuotteesta sen käyttöiän aikana. Halogeenit ovat luonnossa vaikeasti hajoavia ja helposti syttyviä.

Päätymoottori keskimoottorin sijaan

– En voi olla mainitsematta päätymoottorin ja keskimoottorin eroja, kun puhumme kestävyydestä ja hihnakuljettimista, Sam sanoo. Tällä ei ole mitään tekemistä itse hihnan kanssa, mutta päätymoottorilla varustetun hihnakuljettimen valmistamiseen kuluu noin puolet vähemmän materiaalia.
Tämä tarkoittaa pienempää painoa ja vähemmän komponentteja. Kuljetin on myös helpompi kuljettaa ja halvempi ostaa.
Jos sellainen vain sopii sovellukseesi, tämä on helppo valinta, jolla on suuri ympäristövaikutus.

Katso ratkaisumme

Kerro ystävälle tai kollegalle: