2024-10-04

Miten tekoäly voi muuttaa Rollcoa ja maailmaa - tekoälyasiantuntijamme Hugon mukaan?

Hugo

Kuvittele, että tekoäly on niin älykäs, että se luo oman tekoälynsä, josta puolestaan tulee vielä älykkäämpi. Sitten ne luovat niin uskomattomia juttuja, että niitä on ihmisten edes vaikea kuvitella. Tulevaisuudessa se voi olla mahdollista, sanoo Hugo, Rollcon tekoälyyn erikoistunut ohjelmistoinsinööri. Tekoäly on aihe, joka sekä kiehtoo että huolestuttaa meitä, ja siitä tulee yhä tärkeämpi osa elämäämme.  

Hugo, erikoistunut tekoälyyn 

Rollcon uusin tulokas, Hugo, on vastavalmistunut tietotekniikan insinööri, joka on erikoistunut tekoälyyn. 25-vuotias Hugo on juuri suorittanut viisivuotiset opinnot Halmstadin yliopistossa. Koulutuksensa aikana Hugo on oppinut rakentamaan oman tekoälynsä tyhjästä. Hugo sanoo, että ohjelmointi ei ole vain hänen työnsä vaan myös hänen rakkain harrastuksensa, johon hän käyttää paljon vapaa-aikaansa.  
Koska hän asuu Varbergissa, hän tekee suurimman osan työstään Rollcolla etänä -- mutta yhden viikon kuukaudessa hän työskentelee paikan päällä Helsingborgin toimistossa.  Hänen mielestään se toimii erittäin hyvin. 

Sen jälkeen, kun OpenAI lanseerasi Chat GPT:n vuonna 2022 ja tekoäly tuli tavallisen ihmisen ulottuville, monet ovat olleet sen kanssa jollain tavalla tekemisissä jokapäiväisessä elämässään. Tekoälyn käyttömahdollisuudet voivat tuntua loputtomilta: älykkäät hakukoneet, kuvien luominen, käännöspalvelut, ääniavustajat ja paljon muuta.  
Tekoäly on aihe, joka kiinnostaa, kiehtoo ja voi joskus olla pelottava. Haluamme siksi tietää enemmän!   

Älykkäämmät tuotekonfiguraattorit Rollcon asiakkaille 

Yksi Hugon tehtävistä on kehittää ja toteuttaa Rollcon CAD-konfiguraattoreita yhtiön verkkosivustolla. Ne synkronoidaan koko tuotevalikoiman ja yrityksen toiminnanohjausjärjestelmän kanssa.  

- "Pyrimme jatkuvasti tekemään tuote- ja CAD-konfiguraattoreistamme älykkäämpiä", Hugo sanoo. Työskentelemme parhaillaan myös niiden integroimiseksi Rollcon verkkosivuston asiakasportaaliin, jotta yrityksen asiakkaat voivat aikanaan tarkastella hintoja ja toimitusaikoja suoraan verkkosivustollamme.

AI piirustusten tarkastajana ja teknisenä neuvonantajana 

Kysyimme Hugolta, tuleeko hänelle mieleen Rollcossa sellaisia vaiheita, joita tekoäly voisi helpottaa tulevaisuudessa? 

- Ehdottomasti! Ensimmäisenä tulee mieleen se, että asiakkaidemme on helpompi löytää oikea ratkaisu verkkosivuiltamme. Rollcolla on melko laaja valikoima, jossa on monia samankaltaisia tuotteita. Mitä eroa on erityyppisten lineaarituotteiden välillä? Miten voimme opastaa asiakasta? Sen sijaan, että ihminen hoitaisi tämän tehtävän, voit kouluttaa tekoälyn tekemään sen. Kun tekoäly opetetaan tulkitsemaan asiakkaidemme antamia tietoja, kuten kuormitusta, nopeutta ja olosuhteita, ja sovitetaan ne sitten verkkosivustomme tietoihin, tekoäly voi ehdottaa asiakkaan tarpeisiin parhaiten sopivaa ratkaisua. 

Voidaanko tekoäly ohjelmoida esittämään vastakysymyksiä, keskustelemaan asiakkaan kanssa? 

- "Tietenkin, vain mielikuvitus asettaa rajat tekoälyn suhteen", Hugo vastaa. 
Toinen seikka, joka tulee mieleeni, on piirustusten tarkistaminen: Se, ettei mitään mittoja tai muuta oleellista puutu. Nykyään tämän tehtävän suorittaa usein ihminen manuaalisesti, ja silloin on olemassa virheen mahdollisuus. Jos tekoäly opetetaan tekemään tämä oikein, minimoidaan myös tämä riski", Hugo sanoo. 

Tekoäly, joka luo tekoälyä, joka luo ratkaisuja, jotka ylittävät ymmärryksemme... 

Miten tekoälyä käytetään mielestäsi tulevaisuudessa? 

- Sitä on lähes mahdotonta sanoa, mutta niinhän se on kaiken teknologian kanssa. Ehkä siitä tulee työkalu, joka auttaa meitä luomaan ratkaisuja ja sovelluksia, jotka ovat vielä parempia kuin nykyään. Muutaman vuosikymmenen kuluttua et tiedä, mikä on ihmisen luomaa. Tekoäly muuttuu koko ajan älykkäämmäksi ja älykkäämmäksi, ja lopulta se oppii luomaan oman tekoälynsä. Ne puolestaan ovat niin älykkäitä, että ne luovat uusia asioita, joita me emme voi edes ymmärtää. Mutta sitten olemme menneet aika pitkälle tulevaisuuteen", Hugo sanoo nauraen. 

Tällä hetkellä tekoälyn suurin rajoitus on käytettävissä olevan tiedon määrä. Tekoäly ei ole vielä sillä tasolla, että se voisi luoda jotain sellaista, mitä ei vielä ole olemassa. Se tarvitsee aina vertailukohdan. Kun se kehittyy tätä pidemmälle ja tulee oikeasti luovaksi, silloin voi tapahtua mitä tahansa, Hugo sanoo ja nauraa jälleen. 

Mitä sanottavaa Chat GPT:llä on asiasta? Kysyimme: Uskotko, että tekoäly pystyy pian luomaan oman tekoälynsä? Ja sain vastauksen; 

"Tekoälyn luominen, joka on radikaalisti ihmisen kykyjä tai ymmärrystä älykkäämpi - eräänlainen eksponentiaalinen tekoälyn kehitys - on luultavasti vielä kaukana tulevaisuudessa". Teknologialla on edelleen rajoituksia luovuuden ja laatikon ulkopuolisen ajattelun suhteen, sillä nykypäivän tekoäly tarvitsee selkeitä ohjeita ja syötteitä.  
Vaikka tekoäly voi jo nyt auttaa suunnittelemaan ja optimoimaan tekoälyjärjestelmiä, olemme vielä kaukana tilanteesta, jossa tekoäly luo täysin itsenäisesti jotakin, joka ylittää oman kykymme tai ymmärryksemme." 

Kerro ystävälle tai kollegalle: