2023-02-07

Planeettavaihteisto on lineaarivetosi kumppani

planetväxel_limjärenhet

Tässä viestissä tarkastelemme lähemmin, miksi käyttää planeettavaihteistoa lineaariyksikössäsi. Sen lisäksi pohdimme, miten planeettavaihteiston vääntömomentti, nopeus ja kulmavälys todella vaikuttavat laitteeseesi.

Planeettavaihteen sijainti ja toiminta

Lineaariyksiköitä käytetään paljon varastoissa ja keräilyssä/pakkauksessa, joissa prosessit on automatisoitu. Lähes aina lineaariyksikkö on varustettu jonkinlaisella vaihteistolla. Planeettavaihteita käytetään yhdistämään lineaariyksikkö, voimansiirto ja moottori. Ne varmistavat, että syöttönopeuden, vääntömomentin ja asennon välinen suhde on oikea. Ne auttavat myös hyödyntämään käytettävissä olevan asennustilan optimaalisesti. Sovelluksen niin vaatiessa tarjolla on myös kulmavaihdevaihtoehtoja, jotka säästävät tilaa entisestään.

New call-to-action

Kysyimme insinööri Pontukselta, miksi käytät planeettavaihteistoa?

– No, se tehdään moottorin nopeuden sovittamiseksi lineaariyksikön vaatimille kierroksille. Käytännössä aina tarvitaan jonkinlaista vaihteistoa, Pontus sanoo. Ja juuri planeettavaihteisto valitaan, koska se on tarkka ja kompakti, ja omaa hyvän hyötysuhteen.

Varastoautomaatiota ajatellen, millaisissa sovelluksissa lineaariyksiköitä yleensä käytetään?

– Spontaanisti tulee mieleen erilaiset varastohissit, tai sellaiset tapaukset joissa työnnetään tavaraa pois kuljetushihnalta. Ja periaatteessa silloinkin tarvitset aina vaihteiston.

– Kyllä, jos se on hihnakäyttöinen yksikkö, Pontus sanoo. Hihnakäyttöinen lineaariyksikkö kulkee pitkän matkan syöttökierrosta kohti, joten usein tarvitaan suurta vääntömomenttia ja pieniä kierroksia. Moottorit toimivat usein päinvastoin, niillä on suuri nopeus ja pieni vääntömomentti.

– Kuularuuvivetoisella lineaariyksiköllä vaihteisto ei ole välttämätön, sillä voisi sanoa että kuularuuvi itsessään on täydellinen väline voimansiirtoon.

Planeettavaihteistojen mukana tulee useita vaihtoehtoisia liitäntöjä, mikä antaa suunnittelijoille enemmän joustavuutta ja helpottaa rakenteen valintaa. Ne on vakiona aina räätälöity käytössä olevan servomoottorin mukaan.

New call-to-action

Kerro ystävälle tai kollegalle: