2022-02-17

Teleskooppiratkaisut erikoisajoneuvoissa

Brandbil

Monet ajoneuvotyypit eivät pärjäisi ilman lineaarikomponentteja, kuten esimerkiksi teleskooppikiskoja. Ne helpottavat paarien käsittelyä ambulanssissa, antavat hätähenkilöstölle nopean pääsyn laitteisiinsa ja parantavat monien ammattikuljettajien ergonomiaa. Teleskooppikiskot eivät ainoastaan tarjoa sujuvaa toimintaa, vaan auttavat myös optimoimaan usein melko rajallisia tiloja. Tässä näytämme pari tyypillistä esimerkkiä siitä, mihin teleskooppikiskoja voidaan käyttää.

Symbol_teleskop-sits

Istuimen säätö

Teleskooppikiskojen ehdottomasti yleisin käyttöalue ajoneuvoissa on istuimen säätö. Teleskooppikiskot sopivat erinomaisesti istuimen etäisyyden säätämiseen tai istuimen pidentämiseen. Tätä tarvitaan ja sitä käytetään kaiken tyyppisissä ajoneuvoissa. Joskus on myös tarve siirtää ohjauspaneeleja ja näyttöjä sivusuunnassa, ja tähänkin teleskooppikiskot ovat sopiva ratkaisu.

Symbol_teleskop-ramp

Pyörätuolirampit ja paarit

Teleskooppikiskoja voidaan käyttää myös ajoneuvojen pyörätuolirampeissa, kuten esim. kuljetusajoneuvoissa ja ambulanssien hätäpaareissa. On olemassa teleskooppikiskoja, jotka kestävät parin tonnin kuorman, ja koska ne on usein valmistettu kylmävedetystä hiiliteräksestä, ne ovat erittäin pitkäikäisiä ja vakaita minimaalisella taipumalla.

Symbol_teleskop-låda

Hylly ja laatikkosäilytys

Useimmat erikoisajoneuvot vaativat jonkinlaisia säilytystiloja. Se voi olla ulosvedettävä laatikosto ambulanssin varusteille, hyllyt huoltoautossa tai säilytystila asuntovaunussa. Toinen esimerkki ovat lähetinvaunut/ulkolähetysautot (tallennusautot), joissa raskaiden ja kalliiden teknisten laitteiden, kuten kameroiden, mikserien, kaapelikelojen jne., varastoinnille on suuria vaatimuksia. Teleskooppikiskot mahdollistavat säilytystilan optimoinnin ahtaissa tiloissa ja parantavat myös ergonomiaa. Kun voit vetää laatikot ja hyllyt täysin ulos, näet tavarat paremmin.

Symbol_teleskop-dörrar

Liukuovet

Liukuovet ja liu’utettavat luukut toimivat sekä sisätilojen erilaisissa säilytystiloissa että tilanjakajina. Niitä voidaan käyttää myös ulkona kattojen, kattoluukkujen, tarkastus- tai huoltoluukkujen laajentamiseen.

Symbol_teleskop-trailer

Laajennettavat moduulit

Koska on olemassa parin tonnin kuormia kestäviä teleskooppikiskoja, niitä voidaan käyttää myös näyttelyissä, kirjastoautoissa tai veribusseissa käytettävien koriperävaunujen laajennettaviin moduuleihin. Muita esimerkkejä ovat catering-autot ja ruoka-autot, joissa on avattavat kyljet laajennettavilla tiskeillä ja tuotehyllyillä. Kuorma-autot, pakettiautot ja hinausajoneuvot saattavat myös tarvita ulosvedettävää lastaus- tai nostolavaa, sekä vinssejä.

C-rail kit

Harkittuja valintoja

Erikoisajoneuvojen suunnittelu ja rakentaminen edellyttää, että teet harkittuja päätöksiä komponenttien ja materiaalien valinnassa. Joidenkin erikoisajoneuvojen, kuten hälytysajoneuvojen, tapauksessa on erittäin tärkeää, että laitteet toimivat aina täsmälleen tarkoitetulla tavalla päivästä toiseen. Joten niiden mitoitus on tehtävä huolellisesti oikein. Usein on erityisvaatimuksia kuormitukselle, tärinälle ja iskuille. Teleskooppikiskoja voidaan käyttää sekä vaaka- että pystyasennossa. Pystysuuntainen liike on luonnollisesti haastavampi ja vaatii enemmän suunnittelua tai erikoisrakenteita.

Käyttöympäristö

On myös otettava huomioon ympäröivät tekijät ja valittava materiaalit, jotka kestävät mm. kosteutta, pölyä tai lämpötilan muutoksia, jos komponentit voivat altistua näille. Etenkin maanrakennus- ja huoltoajoneuvot altistuvat lialle, vedelle ja soralle. Yleensä materiaalivalinnat ja pintakäsittelyt täyttävät suurimman osan vaatimuksista.

Loputtomia mahdollisuuksia

Teleskooppikiskot ovat myös yleisiä komponentteja junissa, mm. liukuovissa ja akkulaatikoissa. Niitä esiintyy myös lennoilla istuinten, niskatukien, jalka- tai käsinojien, ulosvedettävien pöytien tai näyttöjen säätämistä varten. Kuten sanottu, mahdollisten sovellusten määrä on ääretön, ja vain mielikuvitus asettaa rajat.

Reference Project Fire Engine

Kerro ystävälle tai kollegalle: