2022-10-04

Alumiiniprofiilirakenne, helppoja tapoja parantaa kokoamisprosessia

Niclas_montör_Rollco

Voit tehdä paljon alumiiniprofiilirakenteiden kasauksen tehostamiseksi. Hyvä, oikeanlaatuinen piirustusmateriaali on tärkeä tekijä myöhemmissä tuotantovaiheissa. Fiksut tarvikkeet, jotka helpottavat kokoamista, ovat toinen seikka. Asentajamme Niclas kertoo lisää.


Niclas Hellgren on työskennellyt asentajana Rollcolla useiden vuosien ajan. Hän on päivittäin tekemisissä Rollcon asiakkailleen valmistamien alumiinirakenteiden kanssa. Yleensä juuri niiden kokoonpanovaiheessa. Käytimme tilaisuutta hyväksemme ja vaihdoimme Niclaksen kanssa muutaman sanan hyödyntääksemme hänen erityisosaamistaan. Kysyimme myös, onko hänellä vinkkejä profiilirakenteiden suunnitteluun ja kokoamiseen.

Niclaksen 3 vinkkiä suunnittelijoille (ja asentajille...)

 • FootPlate_SZ0209S_FI

  Käytä aina asennuslevyä jalkojen asennuksessa

  Mikä jalkalevy oikeastaan on? Jalkalevyä käytetään, kun säätöjalka asennetaan alumiinirakenteeseen, erityisesti, jos jalassa on pitkä kierre. Se helpottaa kokoamista, ja jalkaa on helpompi säätää.

  – Jalkalevyä käytettäessä profiiliin ei tarvitse koneistaa kierteitä, Niclas sanoo. Levy lisää rakenteen korkeutta, joten se on sisällytettävä piirustukseen alusta lähtien, muuten joudut muokkaamaan rakennetta kokoonpanon aikana. Jalkalevyjä on saatavana kolmelle profiilikoolle, 40x40, 40x80 ja 80x80.

 • Piirrä profiili profiililta - säästät aikaa ja minimoit virheet

  Usein näkee piirustuksia, joissa näkyy valmis alumiiniprofiilirakenne, niin sanottu yleiskuva. Piirustuksissa on jokaisen osan vieressä merkintöjä, jotka viittaavat kyseisen osan tietoihin. Mitä enemmän piirustus sisältää osia ja elementtejä, sitä suurempi on virheiden riski luettaessa piirustusta tuotannossa.

  Parempi on piirustus, jossa rakenne on purettu osiin, eli kuva löytyy jokaisesta jollakin tavalla työstettävästä kokoonpanon osasta. Tämä eliminoi riskin, että käyttäjä esim. poraa vahingossa väärää palkkia tai tekee muun virheellisen toimenpiteen, joka johtaa siihen, että joudut ehkä hävittämään kyseisen osan.

  – Se vaatii enemmän suunnittelijalta, mutta työ kannattaa, Niclas sanoo. Se parantaa laatua kaikissa myöhemmissä vaiheissa. Tehty virhe esim. porauksessa saatetaan havaita vasta kokoonpanon aikana. Se voi tulla kalliiksi sekä uuden materiaalin että toimitusajan viivästymisen vuoksi. Tarkkuuteen pitäisi pyrkiä alusta asti, Niclas sanoo.

 • Rakenna CAD-mallin pohjalta paperipiirustuksen sijaan

  – Se voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta paperikuvilla on vain kaksi ulottuvuutta. Rakennetta ei voi pyörittää paperilla, vaikka kuinka yrittäisit. Silti edelleen näkee usein 2D-paperipiirustuksia. Miksi sitten 2D-kuvia käytetään edelleen monissa valmistusprosesseissa? Tottumus, perinteet ja muutosvastarinta ovat luultavasti joitakin syitä, Niclas uskoo. Uusiin työtapoihin siirtyminen vie aikaa.

  Varsinkin kun on kyse isommista ja monimutkaisemmista profiilirakenteista, 3D-tietokonemalli voi tehdä kokoonpanosta asentajalle paljon helpompaa. 3D-piirustusta voit tutkia joka suunnasta. Kaikilla Rollcon asentajilla on koulutus piirustusten lukemiseen, ovat ne sitten perinteisiä kuvia tai 3D-malleja, Niclas sanoo.

New call-to-action

Kerro ystävälle tai kollegalle: