2021-08-16

Kuulajohteen tarvikkeet ja lisävarusteet – milloin käyttää mitä?

Johderatkaisun valinnassa on paljon huomioon otettavaa. Ratkaisua pitää usein täydentää eri lisävarusteilla. Tarjonta on suuri, eikä ole aina helppoa saada yleiskuvaa siitä, mitä on saatavilla ja milloin käyttää mitäkin. Rollcon myyjä Daniel Stifors kertoo, mitä pitää ottaa huomioon.

Daniel Stifors

Valikoima johteiden lisävarusteita ja tarvikkeita

On monia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, mitä lisävarusteita tarvitaan hyvin toimivan johdekokoonpanon toteutukseen.

– Pitkän eliniän ja vähäisen huoltotarpeen saavuttamiseksi saatetaan joutua valitsemaan esimerkiksi esijännitetty kelkka tai lisätiivisteillä varustettu kelkka. Tämä johtuu muun muassa ympäristön ja sovellusvaatimusten kaltaisista tekijöistä, Daniel sanoo.

Milloin tarvitaan esijännitetty kelkka?

Joskus rakenne saattaa vaatia kelkan, jossa on korotettu esijännitys, esimerkiksi silloin, kun tarvitaan tärinänkestävää liikettä tai suurempaa jäykkyyttä. Kuulajohteita on varustettuna sekä suuremmilla että pienemmillä kuulilla. Yleistäen voidaan sanoa, että suuremmat kuulat tuottavat suuremman esijännityksen ja päinvastoin. Pienemmillä kuulilla saadaan kevyempi liike, kun taas isommilla saadaan tarkempi liike.

– Kun kuulien halkaisijaa suurennetaan, sekä johdekiskoon että kelkkaan kohdistuva paine lisääntyy, mikä antaa jäykemmän ja tarkemman liikkeen, Daniel kertoo. Lisääntynyt vastus vähentää nopeutta hieman, mutta liike on edelleen kevyt.

Tilaa koepakkaus

Erilaisia ratkaisuja johdekiskojen ja kelkkojen voiteluun ja suojaamiseen

Sekä johteen voiteluun että suojaamiseen on erilaisia lisävarusteita, muun muassa erilaisia tiivisteitä ja päätyjä kelkkoihin. Ympäristöissä, joissa johdetta voi olla vaikea päästä voitelemaan, itsevoiteleva tiiviste on hyvä valinta. Se syöttää jatkuvasti rasvaa johdekiskolle ja vähentää huoltotarvetta.

– Tiiviit päädyt pitävät rasvan kelkan sisällä ja johdekiskon kuivana, Daniel sanoo. Pölyisissä ympäristöissä tämä on tärkeää, sillä muuten hiukkaset voivat sekoittua johteella olevaan rasvaan ja paakkuuntua. Tiiviit päädyt suojaavat myös itse kelkkaa lialta. Usein tiiviitä päätyjä käytetään esimerkiksi sahoissa ja paperitehtaissa, joissa esiintyy erittäin hienojakoista pölyä. Johdekiskon suojaamiseen on myös erilaisia ratkaisuja, kuten tulpat, jotka estävät lian ja pölyn kertymisen asennusreikiin.

Teräskaapimilla varustetut päädyt suojaavat suuremmilta kovilta hiukkasilta, kuten hitsausroiskeilta ja puulastulta, kaapimalla niitä pois, kun ne jäävät kiinni johdekiskoon. Tämä on yksinkertainen tapa pidentää johteen käyttöikää.

– Öljyn ja rasvan valinnan suhteen suosittelemme yleensä tavallista kuulalaakerirasvaa, Daniel sanoo. Aina tulee kuitenkin ottaa huomioon sovellus, sillä erityisvaatimukset voivat vaikuttaa rasvan valintaan. Elintarviketuotannon sovellusten kannalta on tärkeää, että käytetty rasva on hyväksytty elintarvikekäyttöön. Siksi kelkat on usein tyhjennettävä rasvasta ja sitten rasvattava uudelleen FDA-hyväksytyllä rasvalla ennen toimitusta.

HRC-Seals

Johdekiskojen ja kelkkojen pintasuojaus

Ympäristön olosuhteista riippuen kuulajohteet voidaan käsitellä erilaisilla pinnoitteilla, jotka pidentävät käyttöikää. Nikkelöinti ja kromaus ovat tavallisimmat menetelmät. Näiden lisäksi on olemassa erikoiskäsittelyjä, joilla saadaan aikaan erityisen tehokas korroosiosuojaus.

– Mikä pintakäsittely on optimaalisin, riippuu ulkoisista tekijöistä, mutta myös rakenteesta, Daniel selittää. Esimerkiksi jotkin rasvaa voiteluaineena käyttävät kelkat muodostavat kalvon, kun ne liikkuvat pitkin johdekiskoa. Tämä ohut rasvakerros toimii käytännössä pintasuojana, ja siten johdekiskon ei tarvitse itsessään olla ruostumaton.

Koska sovelluksen tarpeet ja ulkoiset edellytykset määrittävät valinnan, on aina hyvä valita pätevä toimittaja, jolla on laaja valikoima erilaisia johdekiskoja ja pintakäsittelyjä. Tällöin toimittaja voi myös antaa suosituksia siitä, mikä on sopivin valinta rakenteen ja ympäristön kannalta.

Tartuntaelementti kuorman lukitsemiseen

Tartuntaelementti on lisävaruste, jota käytetään silloin, kun kuorma pitää lukita johdekiskolle. Sovelluksen tyypistä riippuen voidaan valita tartuntaelementti, jota ohjataan joko manuaalisesti tai pneumaattisesti.

– Pneumaattinen tartuntaelementti antaa kovemman puristuspaineen ja sitä voidaan myös etäohjata, Daniel kertoo. Haittapuolena on, että ratkaisusta voi tulla monimutkaisempi, sillä paineilmaletkujen on kuljettava mukana liikkeessä.

Tartuntaelementin valintaa ohjaa pohjimmiltaan sovelluksen puristusvoiman tarve ja se, kuinka tiukkaan kuorma on lukittava. Hyvä idea on antaa pätevän toimittajan analysoida tarpeita ja niiden pohjalta valita oikeanlainen kiristyselementti.

Kuula- tai rullajohteet

Tavallinen kysymys on, valitaanko kuula- vai rullajohde. Vastaus tähän kysymykseen riippuu täysin sovelluksestasi.

– Rullajohde soveltuu erityisesti konesovelluksiin, joissa vaaditaan sekä suurta kantavuutta että suurta jäykkyyttä ja tärinänkestävyyttä, Daniel kertoo.

Kuulajohde on yleisin tyyppi ja se sopii useimpiin sovelluksiin. Se on useimmiten myös kustannustehokas ratkaisu.

Lue lisää siitä, miten parannat lineaarijärjestelmien ja alumiinijärjestelmien suunnittelua

Kerro ystävälle tai kollegalle: