Monet eri tekijät pitää ottaa huomioon, kun luodaan teleskooppinen lineaarinen liike. Onko liike vaaka- vai pystysuora ja minkälainen sen käyttöympäristö on. Siksi kannattaa ensin tehdä perusteellinen tarveanalyysi, jotta kaikki oleelliset tiedot ovat käytettävissä.
Teleskooppisen lineaarisen liikkeen tarveanalyysi
Teleskooppisen lineaarisen liikkeen toiminnosta riippuen vaatimukset vaihtelevat. Siksi ensimmäinen askel on aina tehdä perusteellinen tarveanalyysi. On tärkeää ottaa huomioon kaikki tekijät, ei ainoastaan itsestään selvät, kuten mitä kuormia ja nopeuksia teleskooppisen lineaarisen liikkeen tulee kestää. Esimerkiksi ympäristö on myös erittäin tärkeä tekijä, joka vaikuttaa siihen, mikä rakenne ja materiaali sopivat parhaiten. Vesi, ilmankosteus, sahapöly ja lämpötila vaikuttavat muun muassa materiaalin ja teleskoopin rakenteen valintaan. Mutta myös fyysisen tilan rajoitukset ja jos teleskooppisen lineaarisen liikkeen on oltava sisäänrakennettu ovat tärkeitä tekijöitä lujuuden ja toiminnan kannalta.
Sovellustyyppi asettaa vaatimuksia
Tärkeä kysymys on, missä ja miten liike tapahtuu. Teleskooppiset lineaariset liikkeet ovat tavallisia manuaalisissa sovelluksissa, joissa ei esiinny raskaita kuormia ja joissa on vähemmän syklejä, kuten arkistokaapeissa ja vetolaatikoissa. Tuotantoteollisuudessa käytettävät automatisoidut sovellukset, jotka ovat jatkuvassa liikkeessä vaativissa ympäristöissä, vaativat lujemman rakenteen.
Manuaalisen sovelluksen johteet voivat olla alumiinista tai teräspellistä, kun kuormat ovat kevyitä ja rasitus pieni. Teollisuudessa, jossa kuormat ovat suuria ja tärinä usein voimakasta, johteiden pitää olla karkaistua kylmävedettyä hiiliterästä, joka on merkittävästi jäykempää ja kestää raskaita kuormia myös kokonaan auki vedettynä.
Myös teleskooppikiskot pitää näissä tapauksissa olla valmistettu karkaistusta teräksestä, jotta varmistetaan tasainen liike riippumatta tärinästä, iskuista tai iskukuormituksesta.
Useimmat teleskooppisovellukset ovat sylinterikäyttöisiä, mikä toimii sovelluksissa, joissa on vain muutama tukipiste. Täsmällistä liikettä vaativiin sovelluksiin, kuten poimiviin ja asettaviin koneisiin, teleskooppiset hihnakäyttöiset toimilaitteet voivat edistää optimaalisesti ohjattua liikettä.
Ympäristö vaikuttaa
Teleskooppisen lineaarisen liikkeen ympäristöstä riippuen on olemassa erilaisia tarpeita. Ympäristö vaikuttaa esimerkiksi materiaalin ja pintakäsittelyn valintaan. Mikäli ympäristö on kostea tai muuten syövyttävä, jossa osat altistuvat esimerkiksi syövyttäville nesteille, puhdistusaineille tai toistuvalle puhdistukselle, kannattaa valita ruostumattomasta teräksestä valmistetut tai kemiallisesti nikkelöidyt johteet. Vähemmän vaikutuksille alttiissa ympäristössä saattaa riittää valssattu teräs tai alumiini, mikäli kuormat ja tarkkuusvaatimukset sallivat. Ympäristö vaikuttaa myös voitelutavan valintaan. Voiteluaineilla on eri ominaisuudet ja lämpöherkkyys, joten lämpötilasta riippuen valitaan voitelu, jonka ominaisuuksiin lämpötila ei vaikuta.
Vaaka- vai pystysuunnassa?
Toinen tekijä, joka vaikuttaa rakenteeseen on, tapahtuuko teleskooppinen lineaarinen liike vaaka- vai pystysuunnassa. Koska pystysuuntainen liike luonnollisesti pyrkii alaspäin, se on haastavampi ja vaatii erikoisratkaisuja. Yksi tapa on tehdä liikkeestä hitaampi lisäämällä esijännitystä. Tällöin liike on hallittu ja keskeytymätön. Toinen tapa on suunnitella teleskooppikiskot niin, että ne voivat iskeä molempiin suuntiin ja aina ajaa kiskoja ääriasentoihinsa. Olosuhteista ja sovelluksen käytöstä riippuen on olemassa erilaisia tuotteita, jotka voivat olla sopivia käytettäväksi.