2023-04-18

Saako kuulaholkkia pyörittää akselin ympäri?

Kuulaholkin pyörittäminen akselin ympäri voi tuntua luonnolliselta, kun se on kuormittamaton. Se ei kuitenkaan ole hyvä ajatus, koska se johtaa nopeasti kosketuspintojen tuhoutumiseen.  

Liukuu rullaamisen sijaan

Ensi silmäyksellä saattaa tuntua, että kuormittamaton kuulaholkki pyörii suhteellisen tasaisesti teräsakselin ympäri. Näin ei kuitenkaan ole, sillä holkissa olevat kuulat eivät itse asiassa pyöri pyörimisen aikana ollenkaan, vaan liukuvat. Tämä voi nopeasti johtaa kuormapintojen tuhoutumiseen.

- Pieni kierto on kuitenkin hyväksyttävää, jos se johtuu asennusvirheistä, sanoo insinöörimme Pontus. Mutta ei koskaan jatkuvaa pyöritystä, koska se tuhoaa tuotteet suhteellisen nopeasti.

Voinko kuormittaa kuulaholkkiani vääntömomentilla?

Kuulaholkissa ei ole esijännitystä, kuten esim. lineaarijohteilla on. Akselin ja holkin välillä on aina tietty välys. Jos yrität sitten kohdistaa kuulaholkkiin vääntömomenttia, molempiin ulompiin kuuliin kohdistuu reunakuormitus, mikä johtaa siihen, että kuulaholkki liikkuu erittäin huonosti akselilla. Kuulaholkin ja vääntömomentin yhdistäminen ei siksi ole hyvä idea. Kuulaholkkia tulee pitää vain pistetukena.

Vinkkejä Pontukselta

  • Älä koskaan kiristä kuulaholkkia
  • Kuulaholkkia ei ole tehty pyörivää liikettä varten

New call-to-action

 

Kerro ystävälle tai kollegalle: