2022-09-13

Suojaa sekä ihmiselle että koneelle

AdobeStock_193584297

Joka vuosi raportoidaan tuhansia työtapaturmia. Yksi yleisimmistä syistä on koneen, laitteen tai työkalun hallitsematon käyttö. Kone- ja prosessioperaattorityö on yksi tapaturmille alttiimmista ammateista. Yleisimmät tapaturmat ovat niitä, joissa henkilö jää kiinni tai puristuksiin robottien, kuljetinhihnojen tai erityyppisten koneiden väliin. Oikeilla suojalaitteilla tämäntyyppisten onnettomuuksien riski voidaan minimoida.

Työturvallisuus

Koneiden kanssa työskentelyn yleisimpiä riskejä ovat, että henkilöt joutuvat kosketuksiin koneen liikkuvien osien ja leikkuutyökalujen kanssa, tai kyseessä on materiaalin/työkalun osien sinkoutuminen koneesta. Konesuoja suojaa käyttäjää tehokkaasti tämäntyyppisiltä vaaroilta. Joskus valoverhot tai optiset turvalaitteet voivat olla riittävä suoja. Tällöin koneessa ei kuitenkaan ole fyysistä suojaa, vaan koneen virta katkeaa, jos joku tai jokin katkaisee valonsäteen. Laitesuoja alumiiniprofiileista ja erityyppisistä paneeleista suojaa tehokkaasti sekä henkilöstöä että ympäristöä.

Suojaus epäpuhtauksiltaMaskinstativ-skydd

Suojan tehtävä ei ole suojata pelkästään käyttäjää tai ympäristöä. Joskus on tarve suojata myös sisällä olevaa laitetta tai sovellusta. Suoja voidaan rakentaa tiiviiksi, jotta sisällä olevat herkät komponentit tai prosessit pysyvät pölyttöminä ja puhtaina. Suojan sisälle pääsee edelleen helposti huoltoa ja kunnossapitoa varten luukkujen ja ovien kautta. Kaapelit ja letkut voidaan sijoittaa turvallisesti kaapelikanaviin. Useimmiten mm. täyttökoneet ja elintarviketeollisuuden koneet ovat suojattu tällaisilla tiiviillä rakenteilla.

Laitesuojat ovat lähes aina kohteeseen räätälöidyt ja suojauksen mahdollisuudet ovat rajattomat. Tässä muutamia esimerkkejä erityisistä suojaratkaisuista.

Konenäkösuoja

Konenäkösuoja on esimerkki suojasta/suojauksesta, joka on tarkoitettu suojaamaan sisällä olevaa sovellusta. Näitä suljettuja rakenteita sijoitetaan usein hihnakuljettimien päälle. Kaapeissa on täysin tiiviit ja valoa läpäisemättömät seinät, jotka on usein valmistettu pellistä, sekä tiivisteet, jotka estävät tehokkaasti valon pääsyn suojan sisälle. Konenäkösovelluksissa on kamera ja tarkoitukseen suunniteltu valonlähde, joilla tunnistetaan esineiden sijainti hihnalla, jotta esimerkiksi poimintarobotti voi poimia ne. Konenäköjärjestelmä voi myös säätää prosessin nopeutta ja optimoida robotin toimintaa.

Lasersuoja

Tietyissä tuotantolaitoksissa lasersuojaus voi olla tarpeen. Sen tarkoituksena on suojella ihmisiä ja ympäristöä laseraltistukselta. Näissä tapauksissa on erittäin tärkeää, että kaikki seinät ja kaikki materiaalit kestävät tietyn määrän altistusta ilman, että laser pääsee läpi. Tämän tyyppiseen suojaukseen voidaan tarvita kaksinkertaista seinärakennetta, lasersuojattuja venttiileitä ja poistoaukkoja, putkien ja kaapelien läpivientijärjestelmiä ja muita erikoisratkaisuita.

New call-to-action

Kerro ystävälle tai kollegalle: