2022-09-27

Ergonomiset työpisteet tuotantoympäristössä

Ergonimisk_arbetsstation

Valmistuksen ja tuotannon ergonomia voidaan kokea suureksi kustannukseksi. Pitkällä aikavälillä tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Lähtökohtaisesti ergonomian ei tarvitse olla kovin kallista. Toisekseen ergonomisen työskentelyn positiiviset vaikutukset tuottavuuteen ja terveyteen ovat merkittävät. Hyvä työympäristö vähentää myös sairauspoissaoloja.


Ergonominen työpiste teollisuudessa

Työpiste tulee suunnitella aina työntekijälle sen sijaan, että työntekijän pitäisi mukautua nykyisiin työolosuhteisiin. Mahdollisuus työskennellä hyvässä työasennossa ja hyvin järjestetyssä työtilassa ovat asioita, joilla on pitkällä aikavälillä suuri merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Nykyisillä joustavilla suunnitteluvaihtoehdoilla on mahdollista saada ergonominen, muokattava ja kustannustehokas työpiste riippumatta siitä, työskenteletkö tuotanto- vai toimistoympäristössä.

hylla_på_hjul

fotstöd

Työkaluvaunu pyörillä Säädettävä jalkatuki

Kolme ergonomisen työpisteen tunnusmerkkiä

  1. Sopeutettavuus

    Mahdollisuus tehdä yksilöllisiä asetuksia työpisteellä on kaiken a ja o. Työpöytien ja työtuolien korkeuden tulee olla säädettävissä eri ihmisten ja tehtävien mukaan. Säädettävät jalkatuet auttavat myös saavuttamaan optimaalisen työasennon. Kun tehtävät sen sallivat, on hyvä vuorotella päivän mittaan seisoma- ja istuma-asentoa.

    Pyörillä varustettua asennus- tai työkaluvaunua on helppo siirtää, jos esimerkiksi työkaluja tai muita varusteita tarvitaan muualla tai kenties toisella koneella. Työpisteen liikkuvat osat lisäävät joustavuutta ja mahdollistavat ergonomisemman työpaikan.

  2. Sijoitus

    Säännöllisesti käytettävät materiaalit ja työkalut täytyy sijoittaa helposti saavutettaviin paikkoihin, jotta vältytään rasittavilta liikkeiltä ja epäergonomisilta työasennoilta. Kauempana olevien tarvikkeiden täytyy olla saavutettavissa ilman, että kehoa kuormitetaan haitallisesti, esim. säädettävien apuvälineiden, kuten apuvarsien tai liikuteltavien hyllyjen avulla. Vältä turhaa nostamista. Käytä apuvälineitä, kuten materiaalinostimia, raskaampien kuormien nostamiseen ja laskemiseen. Käytä raskaiden kuormien siirtämiseen kärryä tai vastaavaa.

  3. Valaistus

    Riittävä valaistus on tärkeää. Varastojen, tuotantolinjojen ja kokoonpanotehtaiden valaistuksen on hyvä hieman ylittää standardivaatimukset. Pelkästään korkeat valomäärät eivät kuitenkaan riitä. Valaistuksen täytyy myös olla tasainen. Valaistusstandardi määrittelee tasaisuuden vähimmäisarvot. Korkealaatuisessa teollisuusvalaistuksessa kiinnitetään myös erityistä huomiota häikäisyn hallintaan. Lähivalaistuksessa säädettävä valaistus on paras, jotta sopiva valaistustaso voidaan valita vallitsevien olosuhteiden mukaan.

materiallift

Materiaalinosturi työpisteellä

New call-to-action

Kerro ystävälle tai kollegalle: